sunnuntai 12. huhtikuuta 2009

Tuorepastaa kylmäsavulohella ja vähän muullakin.


Toisinaan keittiömme kunnostautuu tuorepastan tekemisessä. Tänään syyksi tuorepastan veivaamiseen riitti se, että vieraaksemme saapui eräs ystäväni, ja tokihan vierailla pitää tarjota jotain hieman parempaa kuin perinteinen kuivaspagetti! Tuorepastan lisäksi teimme kylmäsavulohikastiketta, jota varioimme tarpeen mukaan. Pääsääntöisesti laitamme siihen kesäkurpitsaa, sipulia ja kylmäsavulohta, mutta tällä kertaa mukaan hyökkäsi myös puolitettuja kirsikkatomaatteja sekä katkarapuja. Tämä ohje on muuten herra Hobitin suosikkeja! Tuorepastan teemme ihan durumvehnäpaketin kyljestä löytyvällä ohjeella, joten otan vapauden kopioida tekstin suoraan Myllyn Paras-sivuilta.

Tuorepasta (3-4 annosta)
4.5 dl durumvehnäjauhoja
2-3 kananmunaa (me käytämme aina 3)
2-3 tl oliiviöljyä

Mittaa jauhot pöydälle tai kulhoon. Tee jauhokeon keskelle syvennys, johon lisätään munat ja öljy. Sekoita ainekset keskeltä reunoille edeten kiinteäksi taikinaksi. Alusta kimmoisa taikina n. 10 min. Kaaviloi tällöin taikina ohueksi levyksi 3 - 4 kertaa ja taita kolmin kerroin joka kerralla. Pastakoneella telojen väliä ohennetaan, kunnes haluttu paksuus on saavutettu. Meidän koneella saa suorana tehtyä nauhat, kun taikina on sopivan paksuista. Mikäli et käytä pastakonetta, katso tarkemmat ohjeet yllä olevasta linkistä.


Kylmäsavulolohi-kesäkurpitsakastike (3-4 annosta)
200 g kylmäsavulohta
sulatettuja pakastekatkarapuja (150 g)
kirsikkatomaatteja (ehkä 15 kpl)
pienen kesäkurpitsan puolikas
2.5 dl kermaa/ruokakermaa
1 sipuli
muutama valkosipulinkynsi
mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä
(0.5 tl nestesavua)
Laita suolattu pastavesi kiehumaan. Pilko kesäkurpitsa, sipuli ja lohi sekä puolita kirsikkatomaatit. Laita kuumalle pannulle oliiviöljyä, sipulit ja murskatut valkosipulit. Paistele hetki ja lisää kirsikkatomaatinpuolikkaat ja kesäkurpitsan palaset. Paistele hetki. Vähennä lämpöä ja lisää pannulle lohenpalaset. Kääntele, kunnes lohi alkaa kevyesti kypsyä. Mausta mustapippurilla maun mukaan. Lisää kerma sekä nestesavu, jos tahdot savuisamman lopputuloksen. Laita tuorepasta kiehumaan pariksi minuutiksi (itse olen ottanut pastan pois vedestä, kun vesi alkaa kiehua uudelleen pastan lisäämisen jälkeen). Lisää katkaravut kastikkeeseen ja nosta kastike pois kuumalta levyltä, etteivät ravut sitkisty. Tarkista vielä kastikkeen maku ja lisää ripaus suolaa, jos on tarvis. Tarjoile pasta ja kastike parmesaanin ja rucolan kera.

2 kommenttia:

  1. Tätä pitää kokeilla, kuulostaa ihanalta! Tosin pitänee tyytyä graaviloheen, kun en kylmäsavustettuun ole täällä törmännyt.. :(
    - Anu

    VastaaPoista
  2. Otat sitten Suomesta mukaan. ;) Luulisi, että kylmäsavulohta olisi sielläkin jossain muodossa; itse törmäsin siihen Italiassakin! Joskin pitää kyllä myöntää, ettei se suomalaisen kylmäsavulohen tasolle kiirinyt...

    VastaaPoista