sunnuntai 12. huhtikuuta 2009

Jälkiruokajuustoja.

Juustot ovat harrastuksena ainakin allekirjoittaneelle varsin uusi. Vasta parin vuoden ajan olen tutustunut erilaisiin juustoihin ja koettanut oppia niistä uutta osaavien juustotiskin myyjien avustuksella. Tällä kertaa luotin omiin vaistoihin jälkiruokajuustojen valinnassa. Tarjottimella oli ylhäältä alaspäin Brie de Meaux, punahomejuusto Marcaire ja alimpana luomubrie. Oikealla on hollantilainen parrano gouda ja lisänä tarjoiltiin tummia viinirypäleitä sekä pikkiriikkisiä suolakeksejä. Mainittakoon vielä, että juustot, etenkin brie, kannattaa tarjoilla huoneenlämpöisenä. Ota siis juustot pois jääkaapista tuntia, paria ennen tarjoilua!

Kaikki muut juustot maistuivat meille varsin hyvin, mutta Brie De Meaux saa jäädä vastaisuudessa hyllyyn. Voimakas haju ei enää tee epäluuloiseksi, mutta kyseisen juuston maku ei miellyttänyt ketään kolmesta maistelijasta. Sen sijaan Marcaire ja luomubrie syötiin miltei kokonaan; pienet palaset jäivät jääkaappiin odottelemaan seuraavaa juustonhimoa.

Jos jollakulla on antaa erilaisia juustosuosituksia, otamme niitä riemulla vastaan!

7 kommenttia:

  1. Kai teil oli jotai makiaa noitten juustojen kans, esim jotain hilloa, lakka sopii hyvin ja monet muut. Toinen mikä on kans hyvä on kinuskikastike. Sitten ihan juustoi yleensä, vanhaa goudaa kannattaa maistaa ja oikeestaan mitä vaan, perus valion mustaleima, ritari, luostari, forte... on kans ihan hyviä. Ja juustot tarjottimelle haukkaamaan happea ja lämpenemään tunti pari ennen tarjoilua!

    VastaaPoista
  2. Anonyymi, tarjottimen juustot olivat huoneen lämmössä miltei kaksi tuntia ennen tarjoilua. Etenkin brie tarvitsee tuon lämmön; kylmä brie maistuu lähinnä säälittävälle. Vanhat goudat on meillä olleet suosikkeja jo pitkään. Kinuskikastike juuston kanssa kuulosti aika eksoottiselta! Meillä ollaan yleensä tarjottu lähinnä viinirypäleitä tai omena/päärynäsiivuja. :) Pitääpi kokeilla joskus.

    VastaaPoista
  3. Mä olen toivottoman huono painamaan mieleen maistamieni juustoihanuuksien nimiä - pitäisi suosiolla kirjoittaa ne johonkin muistikirjaan ;). Juusto-ostokset teen yleensä Hakaniemen hallissa, ja osaavat myyjät löytävät onneksi makuuni sopivia juustoja jo pelkän kuvailun perusteella.

    Teidän blogissa on ihanan keväinen ja kaunis tunnelma!

    VastaaPoista
  4. Anna, Hakaniemen halli (etenkin Lentävä lehmä!) on tullut meillekin kovin tutuksi juustoostojen saralla. Sieltä saa aina hyvää palvelua ja lisäksi myös jumalaisen hyviä aurinkokuivattuja tomaatteja! Tällä kertaa juustot olivat kuitenkin Kampin k-kaupasta, jossa on mukava juustovalikoima.

    VastaaPoista
  5. Oihh, juustot ovat ihania. Tuntuu, että voin syödä niitä loputtomiin.

    Omia vakkarilemppareitani ovat ainakin Comté, Appenzeller, Tête de Moine (miinuspuolena että tarvii oman erikoisleikkurinsa), Saint Albray, Camembert, Saint Agur, Roquefort, Gorgonzola, Manchego, Stilton ja ihan kotimainen leipäjuusto. Kampin K-marketissa on muuten lempibrietäni, Napoleonia. Myös lampaanmaitobrie on ehdottomasti kokeilemisen arvoista, samoin erilaiset Bergkäset (Alppien seudulla valmistettuja juustoja).

    Lisukkeiksi sopivat hyvin jo mainittujen lisäksi viikunat ja viikunahillot, kuivatut aprikoosit, mansikat, suolakeksit ja sinihomejuustojen lyömätön pari on tietty piparit.

    Onpa muuten ihana blogi! Saanee linkittää?

    VastaaPoista
  6. Sohvi, kiitos vinkeistä! Pitääkin pistää hankintalistalle! Saa toki linkittää.

    VastaaPoista
  7. osaako joku sanoa mitä juustoa tampereen salud-ravintolassa on sellainen jossa on paksu valkoinen kerros päällä, ja kun juustoa leikkaa niin se murenee helposti. olen yrittänyt etsiä tuota juustoa vaikka mistä, mutta en ole löytänyt. Parasta juustoa mitä ikinä olen maistanut!

    VastaaPoista