sunnuntai 24. toukokuuta 2009

Pizzaa leivinuunissa

Meillä on jo pitkään haaveiltu pizzanteosta leivinuunissa. Aiemmin leivinuunissa ovat kypsyneet toimestamme satakunta karjalanpiirakkaa, mutta pizzaa emme ole sillä valmistaneet vielä koskaan. Siispä pakkasimme helatorstaina kassiin kasan leivontatarpeita, pizzatäytteitä ja muuta tarveainetta ja suuntasimme kohti kunnollista uunia.
Pizzan teko aloitettiin luonnollisesti lämmittämällä leivinuuni noin 270-300 asteeseen. Meidän uunillamme tähän meni noin kolme tuntia, jonka jälkeen hiilet poistettiin luukusta ja pizzat lykättiin tilalle. Kun uuni alkaa saavuttaa oikean lämpötilan, ala touhuta pizzapohjiin tarvittavaa taikinaa, jonka ohje löytyy täältä. Tällä kertaa tämä Jamie Oliverin pizzataikinaksikin kutsuttu resepti tehtiin kolminkertaisena, ja ohjeituksen mukaan siitä olisi pitänyt syntyä noin 6-8 pizzaa. Kahdeksan on ehdottomasti se oikeampi lukumäärä! Tomaattikastikkeen teimme sekoittamalla paseerattua luomutomaattia ( 600-700 g), oreganoa, valkosipulinkynsiä (2 kpl) murskattuna, kuivattua basilikaa, mustapippuria, suolaa ja sokeria keskenään. Välillä toki maisteltiin mausteiden suhteita.

Pizzan kasaaminen on hauskin vaihe! Meillä oli täytteinä mozzarellajuustoa murusteltuna, salame milanesea, parmankinkkua, kirsikkatomaatteja, katkarapuja, oliiveja, säilöttyjä artisokansydämiä, rucolaa sekä herkkusieniä. Jokainen kokoili näistä aineksista itselleen ospivan pizzan. Täytteiden määrää kannattaa hieman rajoittaa; oikeaa italialainen pizza ei saa olla liian tiuhaan täytetty.
Sitten vain pizzat leivinuuniin mollottamaan. Aikaa paistumiseen ei mene paljon, ehkä 3-5 minuuttia per pizza. Kun juusto kuplii, alkaa pizza olla valmiina. Leivinlapio on oiva väline pizzan uuniinlaitossa ja sieltä poisottamisessa; suosittelen sen käyttöä myös muille.

Pizzakokeilu onnistui erinomaisesti! Yksi koehenkilöistä tokaisi, ettei koskaan ole syönyt yhtä hyvää pizzaa. Varmasti kokeilemme näitä uudelleenkin, vaikka aikaahan leivinuunin lämmitykseen on varattava runsaammin, kuin sähköuunin... Vaiva kuitenkin kannattaa ja pizza tekijäänsä kiittää uskomattoman rapean pohjan muodossa. Punainen keittiö suosittaa kaikille, joilla on mahdollisuus leivinuunia käyttää (tai lainata sellaista pizzan tekoa varten).

6 kommenttia:

  1. paistoitteko pizzat siis folion päällä?

    samaa mieltä ollaan, leivinuunipizza on huippua! voi kun olisi kotona tuollainen uuni.

    ihania täytteitäkin teillä on ollut. mulle kiitos Parmankinkkua, mozzarellaa ja herkkusieniä sekä paiston jälkeen rucolaa päälle.

    VastaaPoista
  2. Hyppysellinen, folion päällä paistettiin, ei viitsitty alkaa putsaamaan kaikkia hiilenjämiä pois... Hyvin toimi. :)

    VastaaPoista
  3. Voi kun jostain löytyisi leivinuuni myös minun käyttööni. Kokeilisin aivan varmasti näitä pizzoja, tuli ihan vesi kielelle pelkästä ajatuksestakin.

    VastaaPoista
  4. ei kun ekan pizzan lisämaustehan on hiukan hiilinen pohja ;)!

    VastaaPoista
  5. Voi kun tuli ihan vesi kielelle, kun katteli noita kuvia. Tosi hyvän näkönen :) Eksyimpä katteleen teidän sivuja, ja kehumisen arvoiset on :) Menkää ihmeessä katseleen munkin juuri alottamalleni blogille, sivut vielä työn alla :)

    VastaaPoista
  6. Okei, tätä kokeilemme ensi kuussa! Kiitos raportista!

    VastaaPoista