lauantai 23. toukokuuta 2009

Kalkkunanakkikeitto punaisen keittiön tapaan

Kalkkunanakkikeitto on yllätäen muodostunut erääksi suosikkiruoakseni, ja sen valmistajana toimii poikkeuksetta herra Hobitti. Chili, valkosipuli ja muut mausteet tuovat keitolle ihanan makuvivahteen, jota voisi ahmia liki päivittäin... Tätä keittoa voit toki tehdä myös mausteisemmista nakeista muutenkin, mutta meillä tähän käytetään Tapolan tulikukko-nakkeja. Paras tulos seuraa, mikäli kokeilet samoja tai vastaavasti tulikeppi-nakkeja samalta valmistajalta. Tavalliset kalkkunanakit ovat nimittäin huomattavasti vähemmän maustettuja, eivätkä juuri tuo makua keittoon, kuten nämä meidän käyttämämme nakit. Tätä keittoa on tarjottu talvella mökkeillessä ja hyvin maistui kaikille; chiliripaus lämmittää upeasti...

Kalkkunanakkikeitto
200 g Tapolan tulikukko-nakkeja
300 g keittojuureksia (juuriselleri, palsternakka, lanttu, porkkana)
5 kiinteää perunaa
1 iso sipuli
3-4 cm pätkä purjoa
2 kasvisliemikuutiota
3 laakerinlehteä
chiliä (reilustikin, maistele välistä)
10-13 mustapippuria
1-1.5 l vettä
persiljaa (paljon)
2-3 valkosipulinkynttä
2-3 rkl ruoka/oliiviöljyä
Kuori perunat ja pilko sopiviksi palasiksi. Pilko keittojuurekset. Pilko nakit ja sipuli. Pilko myös purjo renkaiksi sekä persilja pieneksi (05-1 puskaa riittänee). Ota iso kattila. Laita kattilaan loraus öljyä ja paistele nakkeja hetki, jotta saavat väriä; lisää sipulisilppu ja valkosipulimurska. Kun sipulit ovat sopivasti kuullottuneet, lisää vesi, mustapippurit, laakerinlehdet, chili ja kasvisliemikuutiot; anna kiehahtaa. Lisää perunat ja odottele, kunnes liemi jälleen kiehuu.; odottele 3-5 min kiehahtamisen jälkeen. Lisää keittojuurekset. Kun juurekset ja perunat alkavat olla kypsiä (koeta kypsyyttä haarukalla). Kun haarukka alkaa mennä läpi juureksista, heitä kattilaan persiljasilppu sekä purjosilppu. Tarjoile heti.

2 kommenttia:

  1. Musta on tullut ihan keittohöperö, ja mulle kyllä riittäisi syötäväksi pelkkä liemi mutta sehän ei kyllä nälkää kauaa pitele :D
    Ihan parhaita tällaiset ns. peruskeitot, halpaa ja herkullista!

    Ja ah noita nachoja, tuo onkin loistoidea levittää ne pellille. Ikuinen ongelma kun on ollut ettei kaikille lastuille tule täytteitä. Aivojen käyttö sallittu, kiitos tästä valaistuksesta :D

    VastaaPoista
  2. hann, tämä keitto on tosiaan meillä ehkä yksi eniten valmistettuja ruokia. :) Sopii ehkä parhaiten kuitenkin pimeään ja synkeään talvi-iltaan... Kannattaa kokeilla, tulikukkoja löytyy ainakin Kampin k-kaupasta ja Stockalta.

    Ja nachot on tosiaan meillä aina tarjoiltu suoraan pelliltä; ei ehkä kovin esteettistä, mutta täytettä on jokaisella sitten. :)

    VastaaPoista