perjantai 8. toukokuuta 2009

Pizzaa ja Italiankaipuuta.

Olimme viime syksynä Italiassa, josta sai maailman parasta pizzaa. Omiksi suosikkitäytteikseni valikoitui sienet, tomaatti ja artisokansydämet, kun taas Herra Hobitti piti eniten rucola, parmankinkku, parmesan, artisokka ja tomaatti-päällystetystä pizzasta. Niin tai näin, suuressa Italiaikävässä päätimme vääntää italialaistyylistä pizzaa. Kuten esikuvansa, meidänkään pizzamme ei ollut pyöreä. Pizzan täytteinä feta, katkaravut, artisokan sydämet, kirsikkatomaatit ja tietysti rucola. Lopputulos oli varsin onnistunut ja herkullinen, että kehtasimme tarjota paikan päälle ilmestyneelle yllätysvieraallekin maistiaisia! Näillä täytteillä kokeilemme varmasti toistekin.

Pizzapohjan reseptin lainasimme Keittokomerosta, joka puolestaan on lainannut omansa Jamie Oliverilta. Tomaattikastiketta oioimme hieman, paseerattua tomaattia, valkosipulinkynsi, ripaus sokeria, suolaa, mustapippuria, oreganoa... Ja se oli siinä. Vielä vinkkinä, että taikina kannattaa tosiaan kaulita HYVIN ohueksi ennen paistamista, se turpoaa kyllä uunissa.

Jamie Oliverin pizzapohjat (2 kpl)
4dl vehnäjauhoja
1dl durumvehnäjauhoja
1/3tl suolaa
1/3pussi kuivahiivaa(eli n.1tl)
1tl sokeria
2 1/4dl kättä lämpöisempää vettä
Laita uuni lämpenemään 250-275 asteeseen. Sekoita keskenään jauhot, suola ja hiiva (joko pöydälle suoraan tai kulhoon, kuten me teimme). Sekoita sokeri veteen ja kaada vesi jauhojen keskelle tehtyyn reikään. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Tähän menee ainakin kymmenen minuuttia, ja vaatii pientä lihasvoimaa, ei suositella flunssanmurtamille henkilöille (kuten me olimme). Anna taikinan olla kelmun alla n.15 minuuttia lämpöisessä paikassa. Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse durumjauholla jauhotetulla pöydällä ohueksi. Repäise foliosta pohjan kokoinen pala ja sivele se oliiviöljyllä. Ripottele öljyn päälle reilusti durumjauhoja. Nosta sitten pohja foliolle ja lado täytteet ohjeen mukaan. Lykkää pizza folion päällä uunin alatasolla olevalle ritilälle, paistele, kunnes pizza on saanut hieman väriä ja pohja irtoaa siististi foliosta. Nautiskele ja mieti, koska matkustat uudelleen Italiaan.

2 kommenttia:

  1. tämä pizza on kyllä herkkua. Meillä suosikkitäyte sisältää artisokansydämiä, ilmakuivattua kinkkua, oliiveja ja kananmunaa... nam.
    Eilen kokeilimme tehdä pizzan grillissä, tuli vieläkin parempaa! Ihanan rapea pohja, ja kuitenkin sopivan pehmeä. Pitääkin postata se.
    Nuo teidän täytteenne toimisivat varmasti grillipizzassa oikein mainiosti, pitää pistää kokeiluun.

    VastaaPoista
  2. oliivia, loppuviikosta saadaan toivon mukaan leivinuunissa paistettua pizzaa; eiköhän se ole jo kohtuullisen autenttista.

    VastaaPoista