perjantai 12. kesäkuuta 2009

Merikrotti-kokeilu

Merikrotti oli meille täysin tuntematon raaka-aine, mutta uskaliaasti tartuimme härkää sarvista ja ryhdyimme valmistamaan merikrottifileitä, kun sellaiset osuivat kaupassa silmään. Hurjan näköinen otus onkin tuo merikrotti! Kalatiskillä sanottiin kalan maun muistuttavan hummeria, ja painotettiin, ettei sitä saa paistaa liiaksi. Suola, pippuri ja hiukkasen limemehua kuulemma riittävät hyvin maustamiseen. Niin tai näin, meistä kumpikaan ei kokenut mitään erikoista makuelämystä. Kala oli "ihan hyvää", mutta ei todellakaan hintansa väärti. Ovatko muut valmistaneet/syöneet merikrottia ja oliko se mielestänne millaista?

Kalan lisänä tarjottiin wokkivihanneksia ja siitakesienistä tehtyä sienikastiketta. Sienikastikkeeseen tuli siitakesieniä, pieni sipuli, valkosipulinkynsi, kermaa, suolaa, mustapippuria ja persiljaa. Varsin yksinkertaista siis.

5 kommenttia:

  1. Kyllä merikrotti ainakin allekirjoittaneelle maistuu. Vaikka tottahan on, että kallista se on kuin ilmainen ateriointi naisen kanssa.

    Älä hyydy yhteen yritykseen. Kiva kastike ja siitä lähtee!

    VastaaPoista
  2. Polkkapossu, ehkä tuo pääsee kokeiluun taas joskus, muttei ihan hetkeen. :) Millaisia kastikevinkkejä sinulla olisi?

    VastaaPoista
  3. Me tehtiin krottia koulussa joskus niin, että paistettiin sitä reilussa määrässä ruskistettua voita, koko ajan sillä voilla valellen. Ja ehdottomasti pitää jättää viittä vailla valmiiksi. Suolaa ja mustapippuria valmiille kalalle ja oli kyllä herkkua.
    Kiinteälihaisena kalana tekisin krotista kesäaikaan grillivartaita, sille sopisi varmaan myös voimakkaampi marinadi kuin kotikaloillemme.

    VastaaPoista
  4. hannn, ajateltiin kokeilla merikorttia uudelleen Edinburghin reissullamme, jonne suuntaamme heinäkuun lopulla. Siellä tuntuu krottia olevan ravintoloissa tarjolla enemmänkin.

    VastaaPoista
  5. JH kokeili merikrottia, koska muutkin meren eväkkäät ja antimet osoittautuneet makoisiksi, kuten tonnikala ja ruijanpallas.. non niin Mr tai Mrs Merikrotti?! Pannulle öljyä, goats butteria (joka osoittautunut makean suolaiseksi), rypsiöljyä, valkosipulia puristettuna ja itse asia siihen paistumaan. Pinnalle grotti sai ennen paistamista "fileavauksen" (eli väähän viilsin lihaa auki viistosti ohuesta paksuimpaan kohtaan ja levittäen paistaessa..) ja sikäli suolaa, jotta ei olisi niin klöntti ja mauton. Sidekudoksiselta kala vaikuttaa. Ennalta tarkistaessa lihasta löytyi muutoinkin sellainen iso verisuoni, -ihmetys- joka piti poistaa. Pannulla kala tirisi noi 15 min. koska liha ei höllymiseltään tuntunut kypsyvän. Painoin haarukalla kahta 100g palaa sitten lopuksi... ja lautaselle.?
    Maistui perussuolattomalta, rasvattomalta, mutta silti esanssi oli hyvä. Eli kalan happamuus ja makea kana tuli mieleeni.. (: Ehdottomasti arvoisa Krotti tarvitsi lisukkeeksi tuoreita vihreitä vihanneksia; hyvä kotimainen kurkku ja vaikkapa kenialaiset pavut, kuten omalla lautasellani..(lisäksi kauppatiskin valmis ananas-katkarapusalaatti, mm... ok. kun haluaa varmistaa katkisten sateenkaarimakoisuudessaan sivumakuaistimusten onnistumisen (: )
    Loppujen lopuksi tämä kalamakukokemus oli outo, mutta miellyttävä posssupihvilihamaisuudessaan.. .:)

    VastaaPoista