maanantai 29. kesäkuuta 2009

Herkulliset sämpylät

Myönnettäköön: olemme HYVIN laiskoja leipojia. Emme kumpikaan juuri syö mitään makeaa, joten makeita leivonnaisia emme tee käytännössä koskaan. Sämpylät kuitenkin iskee ja tuoreiden sämpylöiden tuoksu on kerrassaan vastustamaton. Tällä reseptillä syntyy n. 40-45 sämpylää. Sämpylät ovat aina toimineet myös juhlissa; tarjolle tarvitaan vain tuoreet sämpylät, voita, juustoa, kinkkua/kalkkunaa sekä tietysti erilaisia vihanneksia, kuten kurkkua, tomaattia jne.

Herkkusämpylät
1.5 l täysmaitoa
3 kpl tuorehiivaa
3 rkl sokeria
1- 1.5 dl oliiviöljyä
3-5 rkl suolaa (maista taikinaa välillä)
2-3 rkl kuminaa
8 dl kaurahiutaleita
8 dl sämpyläjauhoja
10-15 dl vehnäjauhoja
Lämmitä maito kattilassa käden lämpöiseksi. Sekoita joukkoon sokeri. Murentele hiivat sekaan, sekoita hiivat maitoon. Lisää pikkuhiljaa kaurahiutaleet ja sämpyläjauho. Lisää kumina ja suola sekä oliiviöljy. Lisää vehnäjauhoja, kunnes taikina alkaa olla kiinteää. Ihan tarkkoja määriä en osaa sanoa, sillä itse en mittaa aineksia koskaan. Taikina saa olla löysää, eli lisää jauhoja mieluummin vähän vähemmän. Jauhoa on helppo lisätä, mutta vaikea ottaa pois. Mitä löysempi taikina, sitä paremmat sämpylät! Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Anna taikinan nousta lämpimässä paikassa liinan alla (esim hellalla, kun uuni on päällä) 30-40 minuuttia. Pyörittele pieniä sämpylöitä, anna kohota vielä 10 minuuttia ennen uuniin laittoa. Paista, kunnes sämpylät saavat ruskean värin (n 10 minuuttia).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti