perjantai 14. elokuuta 2009

Viskiä, viskiä!

Skotlanti tuntuu elävän viskistä. Kaikkialla on pubeja, joissa on laajempi valikoima viskiä kuin pienessä Alkossa. Kaikkialta saa ostaa viskiä. Jokapuolella mainostetaan sitä. Edinburghissa on jopa maailman suurin viskikokoelma, joka käsittää yli 3600 pulloa; kaikki korkkaamattomia. Herra Hobitin oli vaikea käsittää, miten joku pystyy hankkimaan viskejä ja olla sitten maistamatta niitä... Suurinpiirtein keskellä kuvaa näkyy mustanpuhuva pullo; viskikokoelman vanhin. Kyseisellä viskillä on ikää jo reilut sata vuotta.
Teimme pienen retken Edinburghin lähellä sijaitsevalle Glenkinchien viskitislmaamolle. Tislaamo on ainoa laatuaan, jossa käytettävä mallas on Edinburghin maltia. Itse tislaamolla ei saanut valitettavasti valokuvata; olisin mielelläni näyttänyt ne VALTAVAT tislauspannut ja käymissammiot! Tuntuu käsittämättömältä ajatella, että käymissammiossa näkemämme simamainen neste on käypää viskiä ja myynnissä Alkon hyllyillä... nimittäin 40-vuotispäivieni tienoilla. Suosittelen ehdottomasti käymään viskitislaamolla, jos Skotlannissa liikutte. Tislaamovierailu oli ehdottomasti hätkähdyttävimpiä tapauksia matkalla.
Nämä läheisillä pelloilla laiduntavat lehmät syövät tislmaamolta ylijäänyt mäskiä; mitään ei siis heitetä hukkaan.

2 kommenttia:

  1. Skotlantilaiset ruoat kuulostaa semmoisilta, joista mä tykkäisin! Friteerattua Mars-patukkaa pitäisi ainakin maistaa! Tosin, voi olla että kuolisin nälkään, jos en ymmärtäisi niiden mongerruksesta mitään :o

    VastaaPoista
  2. Sauerkraut, aika harva ainakaan Edinburghissa puhui täysin käsittämätöntä murretta, mutta muutama kuitenkin. Parasta oli vaan hymyillä ja nyökätä sopivaan väliin.. Erään pubin tarjoilijan puheesta emme kumpikaan tajunneet _sanaakaan_, ja oli aika hämmentävä kokemus. Friteerattu marspatukka kannattaa toki kokeilla; ei se pahaa ollut, mutta ei nyt kovin suuri makuelämyskään. :) Herra Hobitti testasi myös friteeratun juustohampurilaisen (kaksi jauhelihapihviä, joiden väliin oli ängetty juusto. Pihvit juustoinen frittitaikinaan-> kuumaan öljyyn -> sämpylän väliin).

    VastaaPoista