keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Leipäjuuston kimpussa.

Yksi kulinaarinen intohimoni on lapsesta asti ollut leipäjuusto. Se narskuu hauskasti syödessä, sitä voi syödä pelkiltään, siitä voi tehdä salaattia, sitä voi grillata ja se sopii myös jälkiruoaksi! Olen vuosia haaveillut, että kokeilisin mokoman valmistusta itsekin. Siitä se sitten lähti, ja juuston valmistushan oli HELPPOA. Jotenkin olen aina kuvitellut juuston valmistuksen monimutkaiseksi prosessiksi, mutta väärässä olin. Tätä teen uudelleenkin onnistuneen kokeilun vuoksi. :) Mieluusti kuulisin, ovatko muut keittiöt valmistaneet itse juustoja? Reseptitkin olisi mukava nähdä.

Leipäjuuston valmistus
(2 ohutta isoa kiekkoa tai 1 paksu)
5 litraa täysmaitoa ( mieluiten pastöroimatonta tai omasta lehmästä/lähitilalta)
1.5-2 tl juustonjuoksutinta (apteekista)
3-4 tl suolaa
Lämmitä maito ensin kädenlämpöiseksi. Maidon tulisi olla koko valmistusprosessin ajan suurinpiirtein saman lämpöistä, eli valitse lämmin paikka juuston teolle. Lisää maitoon suola ja juustonjuoksutin. Anna maidon juoksettua (n.20-30 min), jolloin maito muistuttaa rakenteeltaan viiliä. Tee lusikalla tms muutamia ristiinrastiin viiltoja massaan. Anna seistä vielä 10 min. Tämän jälkeen joko siivilän tai harsokankaan (jälkimmäinen PALJON parempi!) avulla puristaa juustomassasta nesteet pois. Puristele huolella! Lämmitä uuni 250-275 asteeseen. Painele juustosta kiekkoja leivinpaperille ja paista, kunnes juustot ovat ruskeapilkkuisia. Syö jo heti lämpöisenä. :)


7 kommenttia:

  1. Pakko kokeilla tätä jossain vaiheessa!
    Tiedätkö yhtään, kävisikö tuon juustonjuoksuttimen tilalta sitruunamehu? Se mainitaan joissan paneer-juuston ohjeissa, mitä olen nähnyt.. en yhtään tiedä, mistä Englannista saisi juustonjuoksutinta :/

    VastaaPoista
  2. Anu, en valitettavasti kyllä osaa sanoa sitruunamehusta. :( Lähettäisin sinne heti juustonjuoksutinta, mutta se vaatii jääkaappisäilytyksen. Ehkä kokeilet täällä kotona Suomessa ja viet sitten mukana valmista tavaraa? Me tuotiin paljonkin jääkaappiravaraa Italiasta, kun käärittiin ne jäätyneisiin juttuihin. :D Esim halvat pakasteherneet jne. Oli hyvät tortellinit, mozzarellat ja parmesaanit. Tai toi voit ostaa juustonjuoksutinta ja kääriä sen usean kylmäkallen sisään? Ei se matka kovin kauan kestä kuitenkaan, ja meidän juustonjuoksuttimen päivämääräkin on vasta vuonna 2012. Osta siis sellainen ja osta kylmäkalleja, joihin käärit (matkatavaroiden joukkoon). Eiköhän se kestä 4-5 h helposti, os hyvin ympäröi?

    VastaaPoista
  3. Löysin tänään kaupasta kasviperäistä juustonjuoksutinta! :) Olin etsimässä ihan muuta, kun paketti pisti silmään leivontahyllyssä (mitä tekemistä sillä siellä oli?!). Vielä pitää ostaa harsokangasta, mutta se ei liene ongelma, jostain verhokaupasta varmaan löytyy :D

    VastaaPoista
  4. Oho, jopas on hurja! Toivottavasti se toimii. Olisithan toki voinut apteekistakin kysyä, tai vaikka jostakin juustokaupasta. Täälläkin juustonjuoksutetta saattaa saada isoista kaupoista. Harsokangas on kyllä ehdoton! Me kätettiin ihan vain sellaista leipomisliinaa, mikä oli kyllä turhan paksu. Sellainen vaippoihin käytettävä kangas olisi hyvä. Huomioi myös, että osan maidosta voi varmasti korvata kermalla, jotta saa sopivan rasvaista.

    VastaaPoista
  5. Ääks, olen ihan hullu leipäjuustofani, on Pakko kokeilla jossain vaiheessa!

    VastaaPoista
  6. Tätä pitää kokeilla... Yritin etsiskellä tuossa mozzarellan valmistusohjetta. Englanninkielisiä videoita löysin, mutta tuo kielitaito ei ole niin hyväettä ihan kaikki täsmäsanat olisin ymmärtänyt... vielä. Jatkan etsiskelyä... :)

    VastaaPoista
  7. Juuston valmistuksen loppuvaihe perinteisesti sujuu ilman harsokankaita: Ristiin-rastiin kohdan jälkeen juustomassaa kootaan painellen astian pohjaa vasten. Siitä tulee tiivis ja valmiiksi pyöreä juusto. Juustoa tuetaan pohjaa vasten ja neste kaadetaan pois, minkä jälkeen raaka juusto pyöräytetään juustolaudalle ja juusto paahdetaan takka- tai muun avotulen äärellä molemmilta puolilta. Juuston paahdinlauta on helppo tehdä isosta pyöreästä puisesta leikkuulaudasta. Tehdään vain ( nesteen juustosta poistamiseksi) tähtimäisesti urakuvio keskeltä reunoihin asti. Kotonani on tälläinen ihanasti reunoilta tummunut juustolauta, toimii kerta toisensa jälkeen.

    VastaaPoista