Pienessä punaisessa keittokomerossa häärää helsinkiläinen pariskunta kokeillen uutta, maistellen, arvioiden ja kokaten vanhoja suosikkeja.
maanantai 26. heinäkuuta 2010
Hei Turku!
perjantai 23. heinäkuuta 2010
Kalasaalista.
Kuten moni muukin suomalainen, myös meillä vietetään paljolti aikaa mökillä kesäisin. Mökkireissut kuluvat marjastaessa, sienestäessä tai kalastaessa. Lähiruokaa minulle on tarjottu pienestä asti ja vielä enemmän arvostan sitä, mitä enemmän ikää karttuu. Ostimme kokeeksi mökille katiskan katsoaksemme, tuleeko saalista. Katiskan hinta maksoi itsensä parissa päivässä takaisin, sillä saalista todellakin tuli!
Tämä hauki oli n. 85 cm pitkä ja sen verran pelottava, etten suostunut koskemaan siihen pitkällä tikullakaan, kun se vielä sätki. Kokeneet kalastajat taitavat tietääkin, että hauella on 700 hammasta, ja jokainen on niin terävä, ettei niitä sormeensa tahtoisi. Hauki möllöttää pakkasessa ja odottaa parhaillaan, että siitä tehdään keittoa, haukipullia tai -mureketta. Tästä mötköstä riittää syömistä isommallekin porukalle! Painoa mokomalla reilut 4 kg. Itse aloin vakavasti harkita, uskallanko enää uida, jos tuollaisia hirviöitä möllöttää pinnan alla valmiina syömään varpaani... Tämän hauen lisäksi saimme myös toisen hieman pienemmän.
Ensimmäinen tällainen kala sai meidät ryntäämään luontokirjan pariin. Mikä KUMMA on kyseessä? Kala paljastui piakkoin suutariksi. Saimme näitä neljä ja jokaisella oli painoa 1-2 kg. Suomessa suutaria ei niinkään arvosteta, mutta naapurimaassamme Ruotsissa suutari on suuri herkku. Tästä on nyt tehty sekä keittoa että savustettu, ja molemmat maistuivat erinomaisilta kuulemani mukaan. (Itse en valitettavasti ollut maistamassa). Suutarin viaksi voinee sanoa, että se on todella limainen! Jos tällaiseen törmäätte, ottakaa toki talteen!
Ahvenia saimme niin paljon, ettei oikein tiedä, mitä niillä tekisi. On savustettu, paistettu ja keitoksikin ovat muuntuneet. Pikkuahvenet eivät kaupassakaan ole ihan halvimmasta päästä ja maku on erinomainen.
tiistai 20. heinäkuuta 2010
Grillipizzaa!
Itse pizza oli aika lailla samaa kuin ennenkin. Hiillos lämmitettiin varsin hurjaksi ja pizzapohjien alla palveli folio (muistakaa toki laittaa siihen ensi oliiviöljyä ja sitten durum-vehnäjauhoa kiinnitarttumisen estoon!
Ps. toivottavasti keittiömme pysyy vastakin tiedossanne. On muutama hauska juttu, joita aiomme postailla. Ja kyllä, osa liittyy kalasaaliiseen... :)
lauantai 17. heinäkuuta 2010
Munakoisovuoka italialaiseen tapaan.
Munakoisovuoka (n. 3-4 hlö)
2 munakoisoa
2 prk tomaattimurskaa
5-7 kynttä valkosipulia
3-4 pakettia mozzarellaa
reilusti parmesanraastetta
suola
ruokaöljy
Leikkaa ensin munakoisot ohuiksi viipaleiksi. Ripottele niiden päälle suolaa ja anna "hikoilla". Murskaa valkosipulit tomaattimurskan joukkoon, raasta parmesan ja leikkaa mozzarella ohuiksi viipaleiksi. 30 minuutin päästä pyyhi paperilla suolat ja munakoisoista irronnut neste pois. Paista munakoisoja pannulla ruokaöljyssä, kunnes saavat väriä molemmin puolin. Valuta koisot paperilla. Ala kasata munakoisoja uunivuokaan. Ensin paistetut koisot, sitten tomaattimurska, mozzarella ja parmesan. Jatka samoin täyttäessäsi vuoka täyteen. Paista 45 minuuttia 175 asteessa. Nauti.
maanantai 14. kesäkuuta 2010
200 supersalaattia!
Vesimeloni- fetasalaatti (4 annosta)
1 rkl tummia seesaminsiemeniä
500 g vesimelonia (ilman kuoria)
175 g fetajuustoa
875 g rucolaa (meillä olisi vähemmän)
tuoretta minttua
tuoretta korianteria
tuoretta persiljaa
6 rkl oliiviöljyä
1 rkl appelsiinivettä (meillä tämä jäisi väliin)
1 rkl granaattiomenasiirappia (Hakaniemen hallista saa granaattiomenabalsamicoa)
1 1/5 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria
1/5 tl hienoa sokeria
Paahda sesaminsiemeniä pannulla 2 min. Kuori ja pilko vesimelooni ja feta. Laita vesimeloonipalat, feta ja yrtit isolle lautaselle. Sekoita keskenään oliiviöljy, appelsiinivesi, granaattiomenabalsamico, sokeri ja pippuri ja suola. Lisää seesaminsiemenet. Mausta salaatti kyseisillä aineksilla ja nauti aterian lisänä.
sunnuntai 13. kesäkuuta 2010
Viimeinen ateria
Olen jo jonkin aikaa miettinyt, millaista ruokaa haluaisin syödä viimeiselle ateriallani. Nyt olen tullut jonkinlaiseen lopputulokseen, ja haluan jakaa ajatuksen kaikkien teidän kanssanne!
Alkuun söisin ehdottomasti al denteksi keitettyä vihreää parsaa ja hollandaise-kastiketta. Rakastan molempia! Pääruoka oli vaikeampi päättää, sillä pidän niin monista. Luulen kuitenkin, että hummeri tai jonkinsortin äyriäiset olisivat mieleeni ja niitä toivoisin! Jälkiruoka on vaikea, sillä en oikeastaan syö makeaa koskaan. Pannacotta kuitenkin taitaisi olla valintani, tai sitten ihan tylsästi kermavaahto ja mansikat!
Haastan kolme keittiötä kertomaan viimeisestä ateriastaan. Keittiöt ovat Pastanjauhantaa, Sillä sipuli sekä Keltaisessa keittiössä. Linkittäkää saamanne haaste ja lähettäkää se eteenpäin kolmelle.
Kuva on kopioitu täältä.
lauantai 12. kesäkuuta 2010
Cupcakes punaisen keittiön tapaan.
Kuorrute muffinseille (n. 60 kpl)
3 pkt maustamatonta tuorejuustoa
5 dl kermaa
tomusokeria
elintarvikeväriä
Vatkaa kermasta vaahtoa, lisää joukkoon tuorejuustot ja tomusokeria sen verran, että massa on hiukan makeaa. Lisää elintarvikeväri. Täytä pursotinpussi massalla ja pursota muffinsien päälle siististi. Lisää pinnalla strösseleitä, sokerihelmia tai vastaavia.
keskiviikko 9. kesäkuuta 2010
Leipäjuuston kimpussa.
Leipäjuuston valmistus (2 ohutta isoa kiekkoa tai 1 paksu)
5 litraa täysmaitoa ( mieluiten pastöroimatonta tai omasta lehmästä/lähitilalta)
1.5-2 tl juustonjuoksutinta (apteekista)
3-4 tl suolaa
Lämmitä maito ensin kädenlämpöiseksi. Maidon tulisi olla koko valmistusprosessin ajan suurinpiirtein saman lämpöistä, eli valitse lämmin paikka juuston teolle. Lisää maitoon suola ja juustonjuoksutin. Anna maidon juoksettua (n.20-30 min), jolloin maito muistuttaa rakenteeltaan viiliä. Tee lusikalla tms muutamia ristiinrastiin viiltoja massaan. Anna seistä vielä 10 min. Tämän jälkeen joko siivilän tai harsokankaan (jälkimmäinen PALJON parempi!) avulla puristaa juustomassasta nesteet pois. Puristele huolella! Lämmitä uuni 250-275 asteeseen. Painele juustosta kiekkoja leivinpaperille ja paista, kunnes juustot ovat ruskeapilkkuisia. Syö jo heti lämpöisenä. :)
tiistai 8. kesäkuuta 2010
Ruokaterveisiä Japanista
maanantai 7. kesäkuuta 2010
Punaisen keittiön uusi jäsen.
Yllätys herra Hobitille.
sunnuntai 6. kesäkuuta 2010
Korvasienien käsittely
Korvasienet ovat monille sellainen kamala mörkö; jätetään metsään, koska sienet ovat myrkyllisiä ja pelätään, ettei niitä osata valmistaa oikein. Minä olen aina rakastanut korvasieniä. Itseasiassa ne ovat ehkä suosikkisieniäni makunsa puolesta! Korvasienien käsittely on myös helppoa, vaikka moni luulee sitä turhaan monimutkaiseksi.
Korvasienten käsittely
Korvasieniä
Vettä
Keitä kattilassa 1/3 korvasieniä ja 2/3 vettä. Anna kiehua vähintään viisi minuuttia. Kaada vesi pois ja huuhtele sienet huolella siivilässä. Keitä sienet uudelleen 1/3 sieniä, 2/3 vettä. Kaada jälleen vesi pois ja huuhtele sienet huolellisesti. Tämän jälkeen sienet ovat valmiita käytettäväksi normaalissa ruoanlaitossa. Kastikkeissa ovat erinomaisen hyviä! Vähän kermaa, sipulia, suolaa, mustapippuria ja persiljaa, ja siinä se!
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)